Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Anna Tapion koulu

Logo http://tarinat.kodinkuvalehti.fi/anna-tapion-koulu

Anna Tapion koulu on Suomen ainoa perusasteen sisäoppilaitos. Välillä koti-ikävä vaivaa etenkin uusia oppilaita, mutta heillä on tänne tuloon hyvä syy.

Goto first page

Minna katsoo kahdeksasluokkalaistaan ja tajuaa, että jotain on pakko tehdä. Alaluokilla Jari-Pekka, 15, on pitänyt koulunkäynnistä, mutta viime viikkoina hän on alkanut vaikuttaa surulliselta ja lannistuneelta.

Jari-Pekka kertoo, että koulussa hän jää aina ulkopuolelle ja selän takana puhutaan pahaa. Kukaan ei juttele eikä tahdo istua vieressä.

Minna on surullinen mutta ei yllättynyt. Hän on aina ajatellut, että hänen poikansa on varhaiskypsä ja joissakin asioissa erityislahjakas. Se näkyy etenkin matematiikassa.

Kolmevuotiaana poika laski sujuvasti plus- ja miinuslaskuja. Viisivuotiaana hän siirtyi kertolaskuihin.

Jari-Pekalla on Aspergerin oireyhtymä. Sille on ominaista vaikeus ymmärtää toisten tunteita. Jari-Pekan kaverisuhteet ovat olleet mutkikkaita. Ikätoverit tuntuvat hänestä lapsellisilta, ja heidän käytöstään on vaikea tajuta. Poika on vaihtanut koulua jo pariin otteeseen, mutta ongelmat ovat jatkuneet.

Kotikaupunki Rauman tarjoamat mahdollisuudet on nähty, Minna ajattelee. Koulua voisi toki jatkaa kotiopetuksessa, mutta se tuntuu väärältä. Eikö nuori kuitenkin kaipaa ikäisiään? Miten sosiaalisia taitoja voi oppia, jos ei ole tekemisissä muiden kanssa?

Seuraavan yön Minna googlaa suomalaisia yksityis- ja erityiskouluja. Kiinnostavin vaihtoehto löytyy Aitoon kylästä Luopioisista, noin kahdensadan kilometrin päästä kotoa. Anna Tapion koulu on Suomen ainoa yläkoulu, jota voi käydä sisäoppilaitoksena.

Goto first page

Pihapiirissä on kasvihuone ja navetta. Sen edessä seisoo traktori peräkärryineen. Navetan päätyyn on tehty Pupula, johon oppilaat saavat halutessaan tuoda oman lemmikkikanin. Alueella elelee myös koulun omia kanoja ja kissoja.

Goto first page

Koululla liikutaan välillä traktorin peräkärryllä. Jari-Pekka Maajärvi ja kaverit nauttivat kyydistä.

Goto first page

Anna tapion koulu ajotunti
Oppilaat voivat harjoitella ajamista yksityistiellä koulun autolla. Ajovuorossa on Ture. Akseli ja Olli odottavat omaa vuoroaan.
Fullscreen

Kasvihuoneen luona opettaja Jarmo Lindström neuvoo oppilaita kirveen käytössä. Halko pystyyn pölkyn päälle, jalat tukevasti haralleen, voimaa iskuun.

”Teemme klapeja yöretkeä varten. Se kuuluu opetusohjelmaan joka vuosi. Leirissä jokainen on vuorollaan kipinämikkona”, Jarmo Lindström kertoo.

Luonto ja ympäristö -valinnaisaineen opetus seuraa vuodenaikojen kiertoa. Syksyllä retkeillään ja melotaan, keväällä kylvetään. Tärkeää on, että koululaiset oppivat kädentaitoja. Koulu omistaa myös pari vanhaa autoa, joilla nuoret saavat Jarmolta ajo-opetusta koulun mailla.


Anna tapion koulu ajotunti
Oppilaat voivat harjoitella ajamista yksityistiellä koulun autolla. Ajovuorossa on Ture. Akseli ja Olli odottavat omaa vuoroaan.
Close
Goto first page

Anna tapion koulun pupula
Tea, 14, tykkää eläimistä. Pupulan kanien hoito on oppilaiden vastuulla.
Fullscreen

Maanantaisin opetus alkaa kymmeneltä, jotta kaikki ehtivät saapua paikalle. Monelle se tarkoittaa aikaista herätystä kotipaikkakunnalla ja pitkää bussimatkaa.

Anna Tapion kouluun voi hakea kuka tahansa yläkouluikäinen. Erityisiä pääsyvaatimuksia ei ole. Viikot asutaan koululla, viikonloput kotona.

”Suomen kokoisessa maassa yksi tällainen koulu on ehdottomasti tarpeen. Aina tulee olemaan lapsia, joille tämä on se paras vaihtoehto”, rehtori Elisa Torvinen sanoo.

Yksi syy tulla kouluun ovat vanhempien riitaisat erot. Anna Tapio voi olla ratkaisu, jos lapsi ei voi olla oikein kummankaan vanhemman luona. Sisäoppilaitoksessa ruoka tulee viisi kertaa päivässä, asuntolavalvoja vahtii, että aamulla lähdetään tunneille ja netti sulkeutuu illalla kymmeneltä.

Oppilaina on myös sijaiskodeissa kasvaneita ja huostaan otettuja lapsia.

Osa tulee pakoon homekoulua.

”Oppilaiden vanhemmat saattavat myös olla ulkomailla töissä. He haluavat, että lapsi juurtuu Suomeen ja saa täydellisen kielitaidon esimerkiksi suomalaisia korkeakouluja varten. Viikonloput tällaisten perheiden lapset viettävät usein sukulaisten luona. Vanhempiaan he näkevät ehkä vain lomilla.”

Anna tapion koulun pupula
Tea, 14, tykkää eläimistä. Pupulan kanien hoito on oppilaiden vastuulla.
Close
Goto first page

Tosielämän Tylypahka

Anna tapion koulu safiyah korhonen
Safiyah opettelee kakuntekoa ruoka- ja juhlapalvelut -tunnilla.
Fullscreen

”Haluaisin olla isona bioinformaatioteknologian diplomi-insinööri”, kertoo Safiyah Korhonen, 15, tyttöjen asuntolan sohvalla.

Asuntoloita on sekä tytöille että pojille kaksi. Niissä asutaan tavallisesti kahden tai kolmen hengen huoneissa. Yhteensä sisäoppilaitosta käyviä oppilaita on Anna Tapiossa 160.

Safiyah eli Saffe tuli Anna Tapioon Helsingistä saadakseen keskittyä täysipainoisesti koulutyöhön, erityisesti luonnontieteisiin.

”Rakastan niitä”, hän sanoo.

”Ala-asteella olin luokalla, jonka oli tarkoitus olla luonnontiedepainotteinen. Kuudennella minusta kuitenkin tuntui siltä, ettei kukaan muu ollut niistä oikeasti kiinnostunut kuin minä. Ajattelin, että täällä on toisin.”

Kympin oppilaan suosikkiaineita ovat matematiikka, biologia ja kemia. Yhdeksännen luokan jälkeen tähtäimessä on Olarin luonnontiedepainotteinen lukio Espoossa.

Anna Tapion koulun mainos tipahti aikoinaan kodin postiluukusta Saffen isoveljen nimellä. Ajatus sisäoppilaitoksesta ei tätä innostanut, mutta pikkusisko tarttui ideaan. Äiti rohkaisi ratkaisussa.

”Oli hienoa itsenäistyä, päästä asumaan erilleen vanhemmista. En ole juuri ikävöinyt kotiin”, Saffe sanoo.

”Seiskalla vitsailimme, että tämä koulu on kuin tosielämän versio Harry Potter -kirjojen sisäoppilaitoksesta Tylypahkasta. Pohdimme leikillämme, kuka opettajista olisi Dumbledore, kuka Hagrid.”


Anna tapion koulu safiyah korhonen
Safiyah opettelee kakuntekoa ruoka- ja juhlapalvelut -tunnilla.
Close
Goto first page

Anna tapion koulu ovi
Reppuja ei koululla paljon näe, koska kirjat voi hakea välitunneilla asuntoloista.
Fullscreen

Kun yhdeksäs luokka pian päättyy, Safiyah muuttaa takaisin kotiin. Niin tekee myös solukaveri Siiri Jäkkö, 15, joka on kotoisin Valkeakoskelta kahdeksanlapsisesta perheestä.

”Olen saanut täällä paljon uusia kavereita. Uskon, että nämä ystävyydet kestävät läpi elämän”, hän sanoo.

Siirin koulun aloitus Anna Tapiossa oli hankala. Joulukuussa syntynyt tyttö oli sisäoppilaitokseen tullessaan vasta 12-vuotias. Kotipaikkakuntansa yläkouluun hän ei halunnut.

”Ajattelin, että olisi kiva saada uusi alku”, Siiri sanoo.

Sopeutuminen vei kuitenkin aikaa. Seitsemännellä luokalla oli paljon huonoja päiviä. Kämppis vaihtui heti alussa.

”Illat tuntuivat pitkiltä ja tyhjiltä. En saanut heti kavereita ja ikävöin kotiin”, Siiri sanoo.

Nyt, yhdeksännen luokan lopussa, Siiri on tyytyväinen valintaansa ja toimii tukioppilaana nuoremmilleen, pienille seiskoille.

”Omat kokemukset auttavat. Tiedän, miltä koti-ikävä tuntuu ja osaan lohduttaa.”

Tyttöjen soluasunnosta vie lasiovi karulle pienelle parvekkeelle, jolta näkyy avara taivas ja kaistale rauhallista maalaismaisemaa. Lukuvuoden alussa, elokuun lämpiminä iltoina, tytöt kantoivat sinne tyynyjä, kuuntelivat musiikkia ja juttelivat.

Anna tapion koulu ovi
Reppuja ei koululla paljon näe, koska kirjat voi hakea välitunneilla asuntoloista.
Close
Goto first page

Vain yksi yö. Ihan kokeeksi, äidin mieliksi, Jari-Pekka ajatteli lokakuussa 2016, kun hän yritti ensi kertaa saada unta sisäoppilaitoksen asuntolassa. Isosisko ja äiti olivat houkutelleet hänet kokeilemaan Anna Tapiota. Isäkään ei ollut vastustanut.

Yö ei jäänyt vain yhdeksi, sillä jokin koulussa tuntui oikealta.Viikonkuluttua tutustumisesta Jari-Pekka aloitti kahdeksannen luokan oppilaana.

”Tajusin, että tämä oli minulle paras vaihtoehto. Vanhaan kouluun ei tehnyt yhtään mieli palata”, hän sanoo.

Lapsen lähettäminen viikoiksi pois, satojen kilometrien päähän, ei ollut helppo ratkaisu, kertoo Jari-Pekan äiti Minna Pensikkala.

”Poikani kannalta tämä oli paras mahdollinen päätös. Koulussa hänet on otettu todella hienosti vastaan.”

Tärkeintä äidin mielestä on, että nykyisessä koulussaan Jari-Pekkaa ymmärretään paremmin kuin yhdessäkään aiemmassa yhteisössä.

”Jari-Pekka on nyt iloinen ja rento. Hän sai Anna Tapiossa aloittaa alusta”, Minna sanoo.

Jotkut tuttavat ovat päivitelleet Minnan ratkaisua. Lähettää nyt lapsi noin kauas. Miksi ihmeessä maksatte joka kuukausi 130 euroa täysihoidosta, kun ilmainen koulu löytyisi ihan vierestä. Minna on kuitenkin ratkaisustaan varma.

”Toivon, että tämä hyvä kokemus koulusta kannustaa Jari-Pekkaa opiskelemaan niin pitkälle kuin rahkeet riittävät”, Minna Pensikkala sanoo.

Goto first page

Assu vahtii

Anna tapion koulu kirjoittelut
Yläsängyn alapuolella näkyy monen entisen oppilaan kädenjälki.
Fullscreen

”Pete on paras”, huutaa joku oppilaista tyttöjen asuntolan pihalla. Asuntolan alakerrassa on kasvatustieteilijä Pete Andelinin työhuone.

Ei ole vaikea ymmärtää, miksi Pete, 28, on oppilaiden suosikki. Rennon oloinen asuntolavalvoja eli assu ei näytä juuri oppilaita vanhemmalta.

Peten työvuoro alkaa kahdelta iltapäivällä ja päättyy puoleenyöhön. Aamuyön tunneiksi koululle jää vielä pari yövuoroa tekevää asuntolavalvojaa. Valvontakamerat ovat käytössä pihassa ja käytävillä.

Pete on se, joka kannustaa, ratkoo riitoja, kuuntelee murheita ja halaa rohkaisuksi.

”Etenkin seiskaluokkaiset kaipaavat aikuista. Yksi tarvitsee apua läksyihin, toinen silitystä nukkumaan mennessään, kolmas haluaa jutella sydänsuruistaan. Tyttöjen väliset kaveripulmat ovat usein mutkikkaampia ratkoa kuin poikien satunnaiset rysyt”, Pete sanoo.

Pete myös varmistaa, että sääntöjä noudatetaan. Alaovet sulkeutuvat yhdeksältä, jonka jälkeen jokaisen on pysyttävä omassa asuntolassaan. Hiljaisuus alkaa kymmeneltä, mutta omassa huoneessa saa esimerkiksi lukea tai kuunnella hiljaa musiikkia.

”Vastuu on iso. Vaikeinta on niiden oppilaiden elämäntilanteisiin perehtyminen, jotka tulevat kouluun todella vaikeista kotioloista. On lapsia, jotka vasta täällä saavat ensi kertaa elämässään aikuisen huomiota sekä säännöllisen päivärytmin”, Pete kertoo.

”Joskus nuorta halatessani tajuan, että olen luultavasti ainoa aikuinen, joka on koskaan tehnyt hänelle niin.”

Pete ei pidä koulun teinejä vaikeina.
”Vaikeita ovat ne aikuiset, jotka eivät kanna vastuuta lapsistaan.”

Anna tapion koulu kirjoittelut
Yläsängyn alapuolella näkyy monen entisen oppilaan kädenjälki.
Close
Goto first page

Vessan siivous, lattian pesu, pöytien pyyhkiminen. Paperitaulukko poikien asuntolan seinällä muistuttaa siivousvuoroista.

Yhteishuoneen seinää peittää lakanan kokoinen Marvel-supersankarijuliste. Live your life now, not tomorrow, muistuttaa taulu eteiskäytävän seinällä. Toiselta seinältä katsoo Marilyn Monroe. Ilma tuoksahtaa nuorilta miehiltä.

Asuntolan kakkoskerroksessa asuu seiskaluokkalainen Kasperi Kulo, 14. Jo hänen äitinsä kävi aikoinaan Anna Tapion koulua. Äiti myös toi Kasperin tutustumaan kouluun ja kannusti hakemaan tänne.

”Koululla asuminen on siistimpää kuin etukäteen luulin. Parasta ovat kaverit. Koskaan ei ole tylsää, koska aina voi hengailla jonkun kanssa”, Kasperi sanoo.

Kasperi on suuren perheen esikoinen ja kokee, että koulussa on mukavan rauhallista. Koulupäivät ovat pitkiä, joten viikot kuluvat nopeasti. Kotiväkeen Kasperi pitää viikoilla yhteyttä lähinnä lähettämällä tekstiviestejä.


Goto first page

Poikien asuntolassa, omassa huoneessaan, asuu myös Jari-Pekka Maajärvi. Hän tykkää omasta rauhasta, joten kämppistä ei ole. Huoneen tärkein asia on peliläppäri. Juuri muita henkilökohtaisia esineitä Jari-Pekalla ei täällä ole.

”Olen aina pitänyt itseäni vähän erakkona, mutta tässä koulussa olen saanut kavereita”, hän sanoo.
”Täällä on paljon persoonallisia, massasta poikkeavia tyyppejä. Tykkään siitä.”

Yksi koulussa tavattu tyyppi on silti ylitse muiden. Eräs tyttö, jolla on kaunis hymy ja fiksut jutut.

”Hän ymmärtää minua. Parempaa en voisi toivoa.”

Goto first page

                                             

Teksti
Sanna Kajander-Ruuth
Kuvat
Riina Peuhu

Palaa
Kodin Kuvalehti

Goto first page
Scroll down to continue
Swipe to continue